Powered By Blogger

28 Eylül 2010 Salı

Eames'lar

Ara sira da olsa bilgileri tazelemek gerekiyor. Uzun zamandir ofisimizdeki rafta hapis olmus "Designer's Guide to Furniture Styles" kitabimi cikardim. Klasiklerden basladim.

Ray ve Charles Eames, cift 1900'lu yillarin en adi gecen mimar ve tasarimcilarindan. Mobilya tasariminda kullandiklari yeni malzemeler ve teknolojilerle taniniyorlar. Plywood'un ardindan fiberglass ve wire-mesh'e de hayat verdiler. Herman Miller icin cesitli mobilya urunleri tasarladilar. Charles Eames'in ardindan braktigi en buyuk eseri kuskusuz bizim de favorimiz olan Lounge Chair. 1954 yilinda uretime giren bu dinlenme koltugu populeritesini halen korumakta.


Kaliba dokulmus kontraplak ve deriden uretilmis bu koltuk uc parcadan olusuyor. Modern uretimde parcalar 7ser kat tahta veneer'den olusuyor. Orjinalini gunumuz uretimlerinden ayiran detay da bu. Orjinal Lounge'lar 5 katli Brazilya gul agacindan uretilmis... Aslinda orjinalini yeni uretimlerden ayiran bircok detay var ama bizi en cok ilgilendiren fiyat. Urunun replikasini cok cazip bir fiyata bulmak mumkun. Hatta Turkiyede. Mentor Project adi altinda tasarim urunlerini piyasa sunan bir Istanbul firmasi var. Ilgili oldugunuz klasikleri 1.kalite Italyan veya daha uygun olan Cin uretimlerini bulmaniz mumkun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder